Банкеръ Daily

Свят

Над 27 млрд. долара годишно губи световната икономика от физическото бездействие

Световната здравна организация (СЗО) оценява физическата неактивност на 27.4 млрд. щ. долара годишно с очаквани 500 млн. нови случая на предотвратими, незаразни заболявания и умствени проблеми до 2030-а. Директните разходи се правят предимно за депресия, деменция и свръхнапрежение, чийто съвкупен дял е 70% от общата сума.

Генералният директор на агенцията Тедрос Асаном Гебрейесус посочва в официално изявление, че "е необходимо повече държави да засилят приложението на политиките, подкрепящи по-високата физическа активност на хората чрез ходене, колоездене, спортуване и други дейности". Той допълва, че "ползата от тях е огромна, при това не само за физическото и менталното здраве на индивидите, но и за обществата, околната среда и икономиките".

Задълбочават се опасенията от растящия брой на затлъстелите, от неправилното хранене и от липсата на упражнения. 81% от младежите и 27% от възрастните не отговарят на препоръките за равнищата на физическа активност и разходите за здравеопазване препускат с космическа скорост.

Проучването на СЗО анализира икономическите и здравните последствия от сегашните равнища на физически натоварвания. Изследователите дефинират липсата на физическа активност като по-малко от два часа и половина умерени упражнения на седмица или под 75 минути интензивна аеробика. Анализът на агенцията не е оценен от експерти и авторите признават, че той е ограничен по обхват заради ненадеждните данни в държавите с ниски и средни доходи, където оценката на разходите е по-трудна. Освен това СЗО не разполага с одобрени в световен план индикатори, посочва Фиона Бул - шеф на поделението за физическа активност на организацията. Тя допълва, че може да се получи порочен цикъл, защото липсата на индекси и на данни води до безотчетност и до неглижиране, а впоследствие - до липса на политика и на инвестиции.

Анализаторите не твърдят, че увеличението на физическата активност ще заличи напълно разходите от почти 300 млрд. долара до края на десетилетието, защото цената на програмите и на мерките на правителството да вдигнат хората от диваните също трябва да се вземат предвид. Необходимо е сътрудничество между правителствените агенции за изграждане на публична осведоменост и за промяна на навиците на хората, както и за подобрение на инфраструктурата и на съоръженията за отмора.

Госпожа Бул информира, че СЗО проследява как държавите се справят с поставените цели за повишаване на физическата активност и резултатите не са обнадеждаващи. Основният проблем е, че процесът е бавен и неравномерен и тази мудност е причината за постигането на много слаб или умерен напредък в приложението на политиките в отделните страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във