Банкеръ Daily

Свят

Над 25 000 ваксинирани с трета доза в Румъния за ден

Над 25 000 души са се имунизирали в Румъния с трета доза ваксина срещу COVID-19 в първия ден от старта на кампанията - 27 септември, съобщава информационният сайт "Зиаре". Медията цитира държавния секретар в министерството на здравеопазването Андрей Бачу. Същия ден с първа доза са били имунизирани 20 245 души.

Същевременно на 28 септември Румъния се озова на шесто място в света и на второ в Европа по брой на смъртните случаи, свързани с КОВИД-19, съобщават румънски медии.

"Ако спрем разпространението на вируса, ще имаме по-малко ограничения и повече отворени икономически и социални дейности", подчерта държавният секретар в министерството на здравеопазването.

В публичен апел, публикуван на сайта на официалната платформа за имунизация RO-Vaccinare, румънците са призовани да се имунизират, след като броят на смъртните случаи в страната в рамките на един ден стигна около 5 % от общия брой смъртни случаи в целия свят и над 10 % от тези в Европа, посочва "Зиаре".

На 28 септември Румъния регистрира абсолютен рекорд на новите случаи на COVID19 за денонощие от началото на пандемията - 11 049 новозаразени. Здравните власти съобщиха за 208 починали, с които общият брой на жертвите на пандемията вече е  36 658.

Ваксинационното покритие в страната е близо 33 %, а в столицата Букурещ - над 51 %, съобщи на пресконференция вчера координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във