Банкеръ Daily

Свят

Над 230 задържани на протести в Беларус вчера

Беларуски правозащитници съобщават, че са задържани 234 участници в протестните акции, състояли се вчера в Минск и други градове в Беларус. Правозащитната организация "Весна" публикува на сайта си обновяващ се списък на задържани демонстранти, за които се знае към момента, предаде ТАСС.

По данни на организацията, на вчерашното шествие на опозицията в Минск са задържани 165 души, в това число Олег Мойсеев, доверено лице на бившия кандидат за президент Светлана Тихановска. В регионите на Беларус са задържани 69 души. Според съобщението на "Весна" демонстрации е имало в Бобруйск, Брест, Гомел, Городишче, Гродно, Волковиск (Гродненска област), Дзержинск, Могильов, Мозир и Солигорск.

"Весна" съобщава, че вчера в Могильов са задържани двама журналисти - Алина Скребунова и Александър Сидоревски. Към момента и двамата са освободени. По данни на правозащитниците те са сътрудници на излъчваната в Беларус от територията на Полша телевизия "Белсат". В беларуската столица е задържан журналистът Денис Боршча. "Весна" информира и за задържан в Минск руски гражданин, отбелязва ТАСС.

Министрите на външните работи ще разговарят с беларуската опозиционерка Светлана Тихановска на неформална работна закуска на днешното си заседание в Брюксел. 

Министрите ще обсъдят и актуалната обстановка в страната след изборите за държавен глава. Очаква се върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел да информира за следващите стъпки по извършването на цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус.

Борел ще предостави и информация за  отношенията на ЕС с Турция в контекста на ситуацията в Източното Средиземноморие, както и за отношенията на Общността с Русия след отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

България ще бъде представена от  министъра на външните работи Екатерина Захариева, която пристигна от Одеса в Брюксел вчера. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във