Банкеръ Daily

Свят

Над 200 убити при терористично нападение в Египет

Атакуваната джамия

Над 230 души са убити и около 100 са ранени при нападението срещу джамия в Египет, съобщи АФП, като се позова на местна телевизия.

Неизвестни лица, въоръжени с автоматично оръжие и гранатомети са обкръжили джамията с четири джипа по време на петъчната обедна молитва. Те взривили бомба сред молещите се, а след това открили безразборна стрелба по хората.

Атакуваната джамия се намира в град Ер Рауд, близо до Ел Ариш - столица на провинция Северен Синай.

Засега никой не е поел отговорност за атентата. Местните власти смятат, че той е дело на "Ислямска държава". 

В района живеят номади, които са противници на джихадистите. 

Във всички болници в провинцията е обявено извънредно положение. Подразделения на армията и полицията претърсват местността. Малко след нападението президентът Абдел Фатах ас Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, посветено на обстановката в Северен Синай.

Министерството на вътрешните работи вече създаде специална комисия за разследване на атентата и обяви извънредно положение в столицата Кайро. Силите на реда ще охраняват всички държавни учреждения и обекти от обществена значимост.

Засега нито една от действащите в Египет екстремистки групи не е поела отговорност за атентата.

Египетските сили за сигурност се борят с бунт на "Ислямска държава" в Северен Синай. След засилването на боевете през последните три години екстремистите убиха стотици полицаи и войници. Обикновено те нападат служители на силите за сигурност, но се опитаха да разширят обхвата си и извън полуострова с нападения срещу църкви на египетските християни копти, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във