Банкеръ Daily

Свят

Над 20 млн. ваксини срещу Ковид са поставени в Турция

Над 20 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 са поставени досега в Турция, съобщи в. "Хюриет дейли нюз", като се позовава на данни на министерството на здравеопазването.
Според разпространените днес данни над 12,2 млн. души са с поставена първа доза, а 7,79 млн. души вече са с две дози от ваксината.

В мегаполиса Истанбул, в който живеят около една пета от турските граждани, са били ваксинирани 3,17 милиона души (1,97 млн. са с първа доза, 1,2 млн. са с две дози).
На второ място по брой поставени ваксини срещу КОВИД-19 е столицата Анкара, където са ваксинирани 1,59 млн. души.

Масовата ваксинация срещу коронавируса в Турция започна на 14 януари. Първите ваксинирани бяха медиците и високопоставени правителствени представители.

Турция даде разрешение за производство на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", съобщава вестник "Йени Шафак", позовавайки се на члена на научния съвет на републиката за коронавируса Афсин Емре Кайпмаз.

"В Турция бяха проведени тестове на ваксината "Спутник V" и компанията, направила заявка за нейното производство, получи разрешение. Цената на руската ваксина в Турция ще бъде около 10 долара", цитира вестникът Кайпмаз.

Понастоящем лекарството е одобрено в 60 страни с общо население от около 3 милиарда души. Ефективността на ваксината от 91,6% се потвърждава от публикуването на данни във водещото медицинско списание "Лансет".

Facebook logo
Бъдете с нас и във