Банкеръ Daily

Свят

Над 20 души са пострадали от атаката с отрова срещу Скрипал

Британската полиция съобщи, че на общо 21 души е била оказана медицинска помощ след атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря, предадоха световните агенции.

Сред тези 21 души са самият Скрипал и дъщеря му, както и полицаят, който първи ги е открил. Тримата остават в болницата, като Скрипал и дъщеря му са в критично състояние.

Изпълняващият длъжността началник на полицията в графство Уилтшър Кир Притчард каза, че някои от хората, на които е била оказана помощ, са се подложили на кръвни тестове.

Скрипал и дъщеря му бяха намерени в безпомощно състояние на пейка край търговски център в град Солсбъри.

Британското правителство се ангажира вчера да отговори по подходящ начин, ако се окаже, че държава е замесена в отравянето на бившия руски двоен агент и неговата дъщеря. Този опит за убийство породи ново обтягане на отношенията между Лондон и Москва, главния заподозрян, предаде Франс прес.

"Правителството ще реагира, ако е необходимо. Ние ще го направим коректно, в подходящия момент и на базата на най-добрите доказателства", заяви британският премиер Тереза Мей.

В отговор на въпроса дали планира експулсиране на руския посланик, Тереза Мей каза: "Ще направим това, което е подходящо, което е справедливо, ако се докаже, че това е било подкрепено от някоя държава". 

Британската министърка на вътрешните работи Амбър Ръд пък определи атаката като аморална и се ангажира пред британските депутати, че ще бъде направено всичко, за да могат отговорните да бъдат изправени пред правосъдието.

Естеството на използвания агент е било идентифицирано, но полицията не го оповести. То ще позволи да се идентифицира и източникът на агента, каза вчера шефът на антитерористичното звено към полицията Марк Роули. Пред Би Би Си Амбър Ръд каза, че става дума за една много рядка токсична субстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във