Банкеръ Daily

Свят

Над 1,6 хил. цивилни са убити в Афганистан за шест месеца

През уикенда властите в Кабул въведоха вечерен час в почти цялата страна в опит да ограничат настъплението на талибаните.

Повече от 1600 цивилни загинаха и 3254 бяха ранени през последните шест месеца в резултат на засилването на военните действия в Афганистан. Това се казва в съобщение, разпространено в понеделник в Кабул от мисията на ООН в страната, съобщи ТАСС. 

Броят на цивилните, ранени в Афганистан през първата половина на 2021 г., достигна рекорден максимум, когато започна изтеглянето на международните войски и талибаните преминаха в офанзива. Това доведе до засилване на военните действия. През първата половина на 2021 г. са убити 1 659 души,  а ранените са 3 254 цивилни, което е увеличение с 47% спрямо същия период на 2020 г., се казва в съобщението. 

"Сериозна загриженост предизвиква рязкото нарастване на броя на убити и ранени цивилни от 1 май, през май-юни имаше почти същия брой, както през предходните 4 месеца“, посочват наблюдателите от ООН. 

"Призовавам талибанските и афганистанските лидери да обърнат внимание на мрачната траектория на конфликта и неговото опустошително въздействие върху цивилните“, заяви специалният представител на генералния секретар на ООН за Афганистан Дебора Лайънс. "Този ​​доклад е ясно предупреждение, че безпрецедентен брой афганистански цивилни ще бъдат убити и осакатени тази година, ако нарастването на насилието не бъде спряно", допълни тя. 

През уикенда властите в Кабул въведоха вечерен час в почти цялата страна в опит да ограничат настъплението на талибаните, съобщи Би Би Си. Решението на афганистанското правителство дойде, след като талибаните завзеха ключови региони и гранични пунктове.

Конфликтът между властите в Афганистан и талибаните ескалира след началото на изтеглянето на международния военен контингент от страната. От май досега талибаните установиха контрол върху повече от половината територия на Афганистан.

В изявление от 24 юли вътрешното министерство на Афганистан посочи, че е наложило полицейски час в 31 от 34-те провинции на страната, с цел да „ограничи насилието и напредването на талибаните“ в контролирани от правителството територии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във