Банкеръ Daily

Свят

Над 1500 задържани на протестите в подкрепа на Навални

Националните протести бяха свикани за същия ден, в който Владимир Путин произнесе годишното си послание за състоянието на страната.

Полицията е арестувала близо 1500 души на протестите в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Русия. Най-големият от протестите беше този в Москва. Там хиляди хора преминаха с шествие през центъра на града. Имаше арестувани още преди да започнат протестите, включително хора от най-близкото обкръжение на критика на Кремъл, съобщава Асошиейтед прес.

Националните протести бяха свикани за същия ден, в който Владимир Путин произнесе годишното си послание за състоянието на страната. Организацията на Навални беше приканила протестиращите да се съберат на Манежния площад, точно под стените на Кремъл, но полицията отцепи площада. Вместо това голямо множество се събра пред намиращата се наблизо Руска държавна библиотека, а друго застана на улица „Тверская“, голям булевард, водещ към площада. След това и двете групи тръгнаха по улиците.

Навални, който започна гладна стачка преди три седмици, твърди, че здравето му се е влошило чувствително. Експерти от ООН казаха в сряда, че се страхуват за живота на критика на Кремъл, и поискаха той да бъде изпратен на спешно лечение в чужбина.

Руските власти изглеждат решени да сложат край на движението в подкрепа на опозиционера, отбелязва АФП. Другата седмица съд е предвидено да разгледа искането за обявяване на организациите на Навални за екстремистки. Това би позволило техните активисти да бъдат осъждани на затвор. 

Кремъл отхвърли недоволството на чуждестранни лидери за състоянието на 44-годишния мъж, който миналата година беше на прага на смъртта, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество новичок.

“Здравето на осъдените в Руската федерация не може и не трябва да бъде тема, която ги засяга“, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков.

Навални беше арестуван в Русия през януари, след като се върна от лечение в Германия заради отравянето през август, което според него е извършено от Москва. Руските власти категорично отричат тези обвинения.

Критикът на Кремъл започна гладна стачка на 31 март с настояване за медицинско лечение заради болки в гърба и скованост на ръцете и краката. Преди това той бе осъден на две години и половина затвор за присвояване. Според него обвиненията са политически мотивирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във