Банкеръ Daily

Свят

Над 130 модела оръжия ще покажат в Москва на 9 май

На 9 май в Москва, Санкт Петербург и още 26 големи руски града с военни паради ще се чества 77-ата годишнина от победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Великата отечествена война. Ще участват близо 65 000 души, ще бъдат показани около 2400 въоръжения и военна техника, както и над 460 летателни апарата. Това съобщи министерството на отбраната в Москва, пише "Росийская газета".

Министерството представя на сайта си интерактивна карта на местата, където на 9 май ще отекнат артилерийски салюти. В Москва за салюти и фойерверки ще се използват над 70 пускови установки и повече от 11 000 единици пиротехника, добавя официозът.

В Парада на победата на Червения площад в Москва ще участват 11 000 души, ще се демонстрират 131 модела оръжия и 77 летателни апарата, посочва "Известия", като се позовава на военния министър Сергей Шойгу. Изданието помества на сайта си кадри от нощна репетиция на парада в столицата.

Шейсет и два самолета участваха вчера в репетиция на въздушната част от парада в Москва, информира и "Комсомолская правда". Сред тях се посочват по-специално стратегическите ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС, а също така многоцелевият изтребител от пето поколение Су-57. Според вестника осем изтребителя са прелетели над града в група във формата на буквата Z, станала символ на войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция". В тренировката са участвали и авиационни групи за висш пилотаж.

По Червения площад на 9 май ще дефилират 33 представителни блока военнослужещи, отбеляза по-рано военното ведомство, цитирано от "Комсомолская правда". Въоръжените сили на Русия ще покажат танкове Т-72Б3М, Т-90М и най-новите Т-14 "Армата". Зрителите ще видят за пръв път реактивни системи за залпов огън "Торнадо-Г". Ще бъдат демонстрирани ракетни комплекси "Искандер-М" и "Ярс", противоракети С-400, "Бук-М3" и "Тор-М2", бойни роботи "Уран-9".

Facebook logo
Бъдете с нас и във