Банкеръ Daily

Свят

Над 13 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ

Над 13 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ, а близо половината от тях са в "остра нужда", тъй като са напуснали домовете си заради сраженията и имат ограничен достъп до храна, здравеопазване и други основни необходимости.

Това заяви пред Съвета за сигурност на ООН Марк Лоукок, ръководител на службата по хуманитарни въпроси на световната организация, предаде АП.

Лоукок съобщи, че броят на вътрешно разселените сирийци е намалял от 6,3 милиона на 6,1 милиона души. По думите му обаче "нивата на нови разселвания остават високи", като между януари и декември 1,8 милиона души са напуснали домовете си.

Лоукок съобщи още, че само офанзивата, която прогони от град Ракка екстремистката групировка "Ислямска държава", е дала като резултат 436 000 разселени на 60 различни места.

Ожесточените сражения и въздушни удари в провинцията Дейр аз Зур са прогонили от домовете им около 350 000 души, от които само през октомври 250 000, съобщи ръководителят на службата по хуманитарни въпроси.

Заради въздушните удари в град Маядин с население от 15 000 души, всички болници и медицински пунктове са прекратили работа. Наред с това е бил унищожен склад на ООН, в който се съхранявали 140 000 полиомиелитни ваксини, съобщи Марк Лоукок, цитиран от ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във