Банкеръ Daily

Свят

Над 12 британски министри подават оставка, ако Джонсън стане премиер

Борис Джонсън

Повече от дванайсет британски министри възнамеряват да подадат веднага оставка, ако Борис Джонсън стане министър председател следващата седмица, пише вестник "Сън".

Според изданието освен оттеглилата се вчера Маргот Джеймс, заместник-министър на цифровизацията, ще си отидат финансовият министър Филип Хамънд, министрите на правосъдието Дейвид Гок, на бизнеса Грег Кларк, за Северна Ирландия Карън Брадли, както и неколцина младши министри.

"Сън" насочва вниманието към вчерашния вот в Камарата на общините, с който за бъдещия премиер става невъзможно да разпусне парламента през есента и необезпокояван да изведе Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври - със или без сделка. Вестникът заявява, че този вот не е никаква "благородна защита на демокрацията", а просто средство да се пренебрегне резултатът от референдума. Депутатите от управляващата Консервативна партия, които са за оставане в ЕС, смятат избирателите за балами, и те, заедно с канещите се да напуснат правителството, са идиоти, ако си мислят, че оставането на ЕС ще бъда добре за тях, тяхната партия или Великобритания, пише таблоидът и призовава: всички тори (консерватори) трябва да са за Брексит, в каквато и форма да се наложи, и онези от тях, които са за оставане в съюза, трябва да направят трудния избор - Брексит без сделка, ако трябва, или без Брексит, без тори. . . и марксизъм.

"Ивнинг стандард", цитира казаното от Борис Джонсън, че когато стане министър-председател, трите години премиерство на Тереза Мей ще изглеждат като "лош сън". Изданието отбелязва факта, че във вчерашното гласуване в Камарата не са участвали министрите на финансите Филип Хамънд, на правосъдието Дейвид Гок, на бизнеса Грег Кларк и на международното развитие Рори Стюарт. Очаква се те да останат да седят на задните скамейки в Камарата и да са трън в очите на евентуалния премиер Борис Джонсън.

Той потвърди вчера намеренията си да изведе Обединеното кралство от ЕС на Халоуин (Вси светии) със или без сделка, но намеренията на министрите да се върнат на задните скамейки може да му създадат пречки.

"Ивнинг стандард" споменава и за признаци, че опонентите на Джонсън може да въвлекат кралицата в политическия спор. Според Би Би Си високопоставени тори са обсъждали дали да не прибегнат до парламентарен инструмент, наричан "смирено обръщение към кралицата" с молба да предприеме действия. Ако се прибегне до тази процедура и бъдещият премиер пренебрегне депутатския вот срещу Брексит без сделка, то кралицата ще бъде помолена да упражни правото си на държавен глава и да участва в следващата среща на върха на ЕС, на която да поиска ново отлагане на Брексит, пише "Ивнинг стандард".

Facebook logo
Бъдете с нас и във