Банкеръ Daily

Свят

Над 1000 арестувани в Русия на протестите в подкрепа на Навални

Руската полиция е задържала 1090 души днес по време на демонстрациите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Това съобщи неправителствената организация "ОВД-Инфо", проследяваща демонстрациите в страната, предаде Франс прес.

Сред близо десетохилядното множество на митинга в центъра на Москва журналисти от АФП станаха очевидци на груби арести и сблъсъци между полицаи и демонстранти, посочва агенцията. Според оценката на репортери на Ройтерс демонстрантите в Москва са около 40 000.

"Свобода за Навални", "Аз не се боя", "Не на диктатурата" са част от лозунгите, които издигат протестиращите граждани. В Москва полицията постави заграждения около Пушкинския площад, но около час преди началото на митинга там се събраха около 4000 души.

Мобилните връзки на площада на практика не работят. Полицията прекъсна прякото предаване на независимия телевизионен канал "Дъжд" и арестува оператора Сергей Новиков. Излъчването се осъществяваше от жилище в района на площада, но полицията изключи електричеството, а кореспондентът Алексей Колостельов е отведен в участъка за установяване на самоличността му, заради открит "дефект" в паспорта му, предаде БНТ.

В цяла Русия днес се провеждат масови протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Митингите в Далечния изток вече приключиха. Най-многоброен беше този във Владивосток.

Протести бяха планирани в 66 града на Русия. Властите предупредиха, че те са незаконни и предприеха действия за осуетяването им.

Социалните мрежи са изтрили 89% от съобщенията, свързани с призивите към непълнолетни да участват в масовите събития. Това се съобщава на уебсайта на "Роскомнадзор".

Съпругата на Навални - Юлия, съобщи, че е задържана от полицията в Москва. "Извинете за лошото качество (на снимката), светлината не е добра в затворническата кола”, написа тя в Instagram, където качи селфи от полицейския автомобил.

Опозиционерът се завърна от Германия миналата седмица. Там той бе лекуван и се възстановяваше от опита за убийство с нервнопаралитично вещество през лятото. Веднага след кацането в Москва обаче бе задържан в предварителен арест за 30 дни, в очакване на нов процес, защото според руските съдебни власти с пътуването си до Германия е нарушил изискванията на условна присъда, наложена му по предишно дело.

Навални и екипът му смятат, че предприетите нови съдебни процедури срещу него са политически мотивиран опит гласът му да бъде заглушен.

https://www.youtube.com/watch?v=WScY9-YSROk&feature=emb_title

Facebook logo
Бъдете с нас и във