Банкеръ Daily

Свят

Над 100 лидери пристигат за Общото събрание на ООН

Между 21 и 27 септември ще се проведе 76-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Над сто лидери от цял свят ще пристигнат тази седмица в Ню Йорк независимо от страха от ковид, за годишното Общо събрание на ООН. Очаква се генералният секретар на глобалната организация  "да отправи сигнал за тревога" по повод "много опасната ситуация" в света.

Между 21 и 27 септември ще се проведе 76-ата сесия на Общото събрание на ООН. Миналата година поради ограничения, свързани с разпространението на коронавируса, откриването на юбилейната сесия беше проведено в онлайн формат. 

Очаква се лидерите на 83 държави, 43 правителствени ръководители и външни министри на 23 държави да пристигнат в Ню Йорк за седмицата на високо равнище. 

Основната тема на дискусиите в Ню Йорк остава ситуацията в Афганистан, където представители на талибаните завзеха властта и вече обявиха формирането на кабинет. Хуманитарна ситуация в страната е критична. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш свика в Женева донорска конференция за събиране на 606 милиона долара за подпомагане на афганистанското население през следващите четири месеца. 

С промяната на властта в Афганистан възниква въпросът за правомощията на сегашния представител на страната в ООН Гулям Исхакзай. Както председателят на 75-ата сесия на Общото събрание Волкан Бозкир заяви по-рано, решение за афганистанския посланик може да бъде взето от комисията по акредитация през октомври-ноември.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във