Банкеръ Daily

Свят

Над 100 хиляди поляци на протест срещу Полекзит

Протести имаше в над 100 града, а шествието в столицата беше оглавявано от бившия председател на Европейския съвет и бивш премиер на страната Доналд Туск.

Хиляди хора излязоха по улиците на повече от 100 града в подкрепа на европейското членство на страната, включително 100 000 души във Варшава. Причината е решението на Конституционния съд, според което полското и европейското право са несъвместими. Мнозина в страната изразиха опасения, че властите във Варшава може да направят постъпки към излизане от ЕС.

Полският конституционен съд постанови на 7 октомври, че част от договорите на ЕС не съответстват на полската Конституция, което поставя под въпрос върховенството на правото на Европейския съюз над националното законодателство.

Външно министерство на Полша излезе с изявление, че Варшава продължава да уважава законодателството на Европейския съюз, а решението на съдиите означава, че са неприемливи "форми на интерпретирането или прилагането му, когато нарушава Конституцията".

Протести имаше в над 100 града, а шествието в столицата беше оглавявано от бившия председател на Европейския съвет и бивш премиер на страната Доналд Туск. Премиерът Матеуш Моравецки твърди, че няма намерение да прекъсва отношения с Брюксел, но политиката на оглавяваното от него правителство неколкократно стана повод за напрежение с евролидерите.

 "Операцията по изтегляне на Полша от ЕС, планирана от Ярослав Качински, е в разгара си. Ако не направим нищо, нищо няма да го спре", каза Туск в видео съобщение в Туитър.

Миналата седмица  либералната политическа група „Обнови Европа“ в Европейския парламент осъди решението на полския конституционен съд и призова Европейската комисия да действа твърдо и да отхвърли опитите на полското правителство да използва това решение за изнудване.

Зам.-председателят на "Обнови Европа“, Малик Азмани, призова Комисията да задейства механизма за обвързване на финансирането с върховенството на закона. ЕК трябва да се въздържа от освобождаване на средства по плана за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, докато не стане ясно, че Полша зачита основните ценности и закони на ЕС.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във