Банкеръ Daily

Свят

Над 100 000 се подписаха против спирането на британския парламент

Над 100 000 души подписаха петиция на интернет страницата на британския парламент с искане да не се допуска спиране на неговата работа, предаде ТАСС. 

Петицията беше регистрирана на уебсайта на Уестминстър, след като министър-председателят Борис Джонсън реши да спре работата на парламента до 14 октомври. До момента тя е подписвана от около 1300 човека в минута.

"Работата на парламента не може да бъде преустановена и той не може да бъде разпуснат до тогава, докато предвиденият в член 50 (от Лисабонския договор на Европейския съюз) срок (за преговори) не бъде значително удължен или Великобритания не се откаже от намерението да излезе от ЕС", се казва в петицията.

Според правилата във Великобритания всяка петиция, събрала над 10 000 подписа, трябва да получи официален отговор от правителството, а при 100 000 подписа - да бъде разгледана в парламента.

Практиката показва, че свързаните с Брексит петиции, които са десетки, откакто беше произведен референдумът във Великобритания през 2016 г., не успяват да окажат влияние върху процеса на излизане от Европейския съюз. В началото на годината петиция за отмяна на Брексит събра рекордните 6,1 милиона подписа и беше обсъдена в парламента, но това не забави подготовката за излизане на Великобритания от ЕС, отбелязва ТАСС.

Намерението на Борис Джонсън да удължи периода на почивка на парламента до средата на октомври е скандално и е заплаха за демокрацията в страната, заяви лидерът на главната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс.

"Ужасен съм от безразсъдството на правителството на Джонсън, което говори за суверенитет, но се стреми да спре работата на парламента, за да избегне надзор на плановете му за един безразсъден Брексит без споразумение. Това е скандал и заплаха за нашата демокрация", се казва в изявление на Корбин.

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя правителството наБорис Джонсън, заяви, че поддържа решението му да спре работата на парламента до 14 октомври, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Приветстваме решението да се състои реч на кралицата за отбелязване на началото на нова сесия на парламента на 14 октомври, в която правителството ще обяви новата си законодателна вътрешнополитическа програма", се казва в изявление на лидерката на ДЮП Арлин Фостър.

Тя добави, че партията й ще продължи да работи с премиера за укрепване на Обединеното кралство и осигуряване на разумно споразумение за излизане от ЕС.

Фостър отбеляза, че преди новата сесия на парламента ще трябва да се преразгледа споразумението за съюз между ДЮП и управляващата Консервативна партия.

Северноирландската партия има 10 депутати, които са решаващи да осигуряване на парламентарно мнозинство на правителството на консерваторите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във