Банкеръ Daily

Свят

Над 10 млн. електронни рецепти са издадени вече

Над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Това е постигнато за по-малко от 11 месеца, откакто националният системен интегратор „Информационно обслужване“ АД  изгради и пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Очаква се електронизирането на процеса да намали значително риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

„Данните показват, че модулът „Е-рецепта“ се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. „Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на практика беше даден старт на електронното здравеопазване в България“, допълва Ивайло Филипов.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4800, а към системата успешно са се свързали 3550 аптеки от цялата страна. Близо 3600 фармацевти пък изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Разчетите показват, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много са изпълнените рецепти в София - близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

До този момент със системата са се интегрирали над 30 разработчици на софтуер за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които създават софтуер за аптеки.

Модулът за електронни направления също отчита добри резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хил. е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3300. 

За последната година „Информационно обслужване“ АД е приключило няколко ключови за електронното здравеопазване проекти. Като част от НЗИС е пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и други.

Създаден е и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Последният проект е система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във