Банкеръ Daily

Свят

Над 10 млн. души ще гласуват на повторните кметски избори в Истанбул

Поддръжници на Екрем Имамоглу

Милиони гласоподаватели ще гласуват в неделя на повторението на изборите за кмет в Истанбул, съобщават турските медии.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас. Ще бъдат разкрити 31 124 избирателни секции, информира в. "Стар".

Гласуването ще започне в 8 ч сутринта и ще приключи в 17 ч, обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция.

Изборите ще се състоят близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка преднина кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от изборите в Истанбул Висшата избирателна комисия анулира вота в мегаполиса заради твърдения за нередности и насрочи повторение на изборите на 23 юни.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, увеличаващата се безработица и високите цени на храните, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборите са много важни, тъй като градът с население над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на Турция, добавя агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във