Банкеръ Daily

Свят

Над 10 000 са вече заразените с коронавирус в Русия

Броят на заразените с коронавируса в Русия се увеличи за последното денонощие с 1459 нови случая и достигна 10 131 в 81 региона на страната, предаде ТАСС.

През последните 24 часа са изписани от болница 118 души, а 13 са починали, съобщи пред журналисти днес оперативният щаб за борба с разпространението на инфекцията.

От началото на заразата са оздравели 698 души, а 76 са починали. 

Японското здравно министерство съобщи, че вчера в Япония за пръв път са регистрирани над 500 нови случая на коронавирус само за ден. С това общият брой на заразилите се там става 4768, без да се включват в него стотиците от поставения под карантина по-рано през годината круизен кораб близо до Токио, предаде Асошиейтед прес.

Броят на новите случаи продължава да расте непрестанно два дни, след като премиерът Шиндзо Абе обяви извънредно положение в Токио и още шест тежко засегнати от вируса префектури и поиска хората да намалят с поне 70% социалните си контакти.

Въвеждането на извънредното положение позволява на губернатора на Токио Юрико Коике и на още шест управители на префектури да налагат по-строги мерки за социално дистанциране, но без наказания за нарушителите. Засега Коике единствено прикани населението да си стои у дома. Все още не е поискано да спрат работа бизнесите и услугите, които не са от жизненоважно значение.

Тази сутрин в центъра на Токио можеха да се видят много хора, които пътуваха към офисите си, както обикновено. Много японски компании не бързат да позволяват на служителите си да работят дистанционно, което поражда съмнения доколко ефективни могат да бъдат мерките от извънредното положение, отбелязва Асошиейтед прес.

Южна Корея все по-смело, но все още постепенно се завръща към нормалния начин на живот. Днес страната отчете най-ниския брой нови случаи на коронавирус от 7 седмици насам.

Южна Корея започна новата учебна година поетапно от днес с онлайн класове за средни и средни ученици. Припомняма, че страната отложи началото на учебната година за 9 март след рязкото покачване на броя на заразените през февруари. Училищата вече започнаха да се подготвят за нормалния режим на обучение, когато учените ще влязат и физически в класните стаи. 

През последните 24 часа са потвърдени 39 нови случая на Covid-19. 23 от тях са свързани с хора, пристигнали в чужбина.

Страната използва агресивна стратегия за проследяване и тестване, за да ограничи пандемията. Нито една част там не е била поставяна под блокада от началото на пандемията.

Здравните служители призовават хората да спазват мерките за социално дистанциране до 19 април с надеждата да намалят още повече броя на случаите.

Общият брой на случаите в цялата страна възлиза на 10 423, според Корейския център за контрол и превенция на заболяванията.

В Южна Корея не откриват мутации на COVID-19, съобщават още от южнокорейския център на контрол и профилактика на заболяванията към министерство на здравеопазването.

Не са открити и изменения в генните маркери, които се използват за откриване изобщо на вируса.

Отсъствието на генетични изменения при COVID-2019 означава, че към този момент няма опасност при грешки при тестването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във