Банкеръ Daily

Свят

Над 10 000 руски военни са се завърнали в базите си след учения край Украйна

Над 10 хиляди руски войници са се завърнали в базите си след едномесечни учения близо до Украйна, предаде Ройтерс като цитира руското министерство на отбраната.

Учения е имало на няколко места, включително полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Разполагането на военни край границите на Украйна обтегна отношенията на Русия както с Киев, така и с много западни страни, членки на НАТО и породи страхове, че Москва планира нападение. 

Стотици руски парашутисти ще проведат учения край границата с Украйна тази седмица, съобщи преди дни  Министерството на отбраната в Москва на фона на противопоставяне със Запада заради амбициите на Киев за членство в НАТО.

Около 1200 бойци и 250 машини и летателни апарати ще бъдат включени в маневрите, които ще се проведат едновременно на две места – в анексирания Крим и в съседния Краснодарски край.

Агенция Интерфакс цитира министерството, което уточни, че войниците ще симулират завладяване на територия в рамките на офанзивна операция.

Русия струпа десетки хиляди бойци в райони край Украйна и настоява страната да не бъде приемана в НАТО, както и да не бъдат разполагани там и в други съседни страни нападателни оръжия, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във