Банкеръ Daily

Свят

Над 1 милиард китайци вече са напълно ваксинирани

Китай обяви, че над 1 милион граждани вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19. Това е над 70% от населението на Китай, което извежда страната начело сред най-големите икономики в света по този показател. 

Въпреки че ваксинацията с препарата на държавната компания Sinopharm забави разпространението на Делта варианта, в последните месеци на места се създадоха огнища на зараза, което се отрази негативно на макроикономическите данни на Китай.

Към края на август ръстът на продажбите на дребно се забави до 2.5% спрямо предходната година. Това е много по-ниско от прогнозата за ръст от 7%, след като по време на лятната си почивка потребителите намалиха своите разходите. Инвестициите в строителството се свиха с 3.2% през осемте месеца на годината, което е отражение на постоянното затягане от страна на правителството на ограниченията за собственост, като част от кампания срещу финансовия риск.

Забавеният растеж на Китай подчертава как разпространението на варианта Делта е предизвикателство за възстановяване на икономиката навсякъде по света. Забавянето на строителството, което през август доведе производството на стомана в Китай до 17-месечно дъно, отеква в световната икономика, поради по-ниското търсене на стоки като желязна руда от Китай.

Китай въведе нови строги ограничения за пътуване, за да потуши огнището на варианта Делта от края на юли, което доведе до спад в продажбите на ресторанти и кетъринг с 4,5% в сравнение с миналата година, след като нараснаха с 14,3% през предходния месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във