Банкеръ Daily

Свят

Нацупено бебе Тръмп полетя над британския парламент

Гигантски надуваем балон, който изобразява президента на САЩ Доналд Тръмп като нацупено бебе с памперс, беше пуснат над британския парламент в Лондон преди очаквания най-голям протест в британската столица срещу чуждестранен лидер. Високият шест метра балон полетя над площада пред парламента в час, когато се очаква Тръмп да води разговори с напускащата поста си премиер на Великобритания Тереза Мей близо до Даунинг стрийт.

Тръмп и съпругата му Мелания пристигнаха вчера на тридневна държавна визита - съпроводено с пищност събитие, което включи банкет в Бъкингамския дворец снощи.

"Изпращаме много ясно послание за солидарност към засегнатите от жалката му политика и казваме високо и ясно, че американският президент не заслужава тържествено посрещане", каза Аджуб Фараджи, един от организаторите на проявата с балона, цитиран Андрю Макаскил от Ройтерс.

В центъра на Лондон лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия ще се присъедини към десетките хиляди протестиращи в "Карнавал на съпротивата" в израз на несъгласие с президента на САЩ.

Джереми Корбин, който ще говори на демонстрацията, след като не отиде на снощния банкет в Бъкингамския дворец, каза, че това е "възможност да се покаже солидарност с онези, които той атакува в Америка, по света и в собствената ни страна".

Сред участниците ще бъдат природозащитници, активисти срещу расизма и защитници на правата на жените.

Полицията ще затвори улицата, водеща до Даунинг стрийт - където ще се провежда срещата между Тереза Мей и Тръмп, за да защити президента и семейството му.

Във Великобритания наложената от Тръмп забрана за пътуване до САЩ на гражданите на няколко предимно мюсюлмански страни, решението да изтегли Америка от глобалното споразумение за климата и критиката му към британски политици допринесоха за мобилизиране на съпротива срещу него, отбелязва Андрю Макаскил.

Държавната вечеря, дадена в чест на президента, беше бойкотирана от няколко депутати, включително от лидера на британските Либерални демократи, от Корбин и от други високопоставени представители на лейбъристите.

Привържениците на американския президент казаха, че е обидно да се бойкотира лидерът на най-близкия съюзник на Великобритания. Но демонстрантите получиха тактическа подкрепа от лондонския кмет Садик Хан, който нееднократно е влизал в полемика с президента и който даде разрешение за пускането на балона.

Тръмп нарече кмета "пълен неудачник" малко преди да пристигне във Великобритания и в миналото го е обвинявал, че не е успял да направи достатъчно, за да предотврати смъртоносните терористични атаки в Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във