Банкеръ Daily

Свят

Националистите ще пишат нова пътна карта на ЕС

Националистите в Европа се обединяват с намерението да засилят позициите в собствените си страни и в европейските институции. Лидерите на девет крайнодесни и националистически партии в ЕС се споразумяха на 29 януари в Мадрид да пишат нова пътна карта за патриотична Европа. За свои врагове те определиха „Сърпа и чука, полумесеца и елитите на глобализацията“.

 

Още преди пандемията, миграцията от Близкия Изток и Африка възроди национализма на Стария континент. В почти всички държави членки крайнолеви и крайнодесни партии станаха част от местната управа и парламентите. Ковидът и строгите ограничителни мерки също посяха семето на раздора и във властта влязоха още по-гръмогласни политици, смятани доскоро за класически маргинали.

След като видяха, че успяват у дома, националистическите лидери решиха да се пробват и на континентално равнище.

През юли 2021 г. няколко патриотарски и националистически формации, представени в Европейския парламент, подписаха съвместна декларация, с която поеха ангажимент "да защитават Европейски съюз, който зачита суверенитета, свободата и традициите на държавите членки“. Документът беше "ратифициран" и от нашенските "войводи" на Красимир Каракачанов, т.е. от ВМРО.

Няколко месеца по-късно - през декември, във Варшава бе организиран първия "паневропейски" патриотичен и крайнодесен партиен  форум, така че срещата в Мадрид е негово логично продължение. 

Домакин е крайнодясната партия "Вокс", която е трета политическа сила в испанския парламент след социалистите и десноцентристите от "Народна партия" . В работата взеха участие премиерите на Полша и Унгария - Матеуш Моравецки и Виктор Орбан, Марин Льо Пен (Франция), Марлене Свазек (Австрия), Том Ван Грикен (Белгия), Мартин Хелме (Естония), Винченцо Софо и Паоло Борчиа (Италия), Валдемар Томашевски (Литва), Роб Роос (Нидерландия), Аврелиан Павелеску (Румъния).

Българските родолюбци бяха представени от евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джаммбазки.

И защо от всички нашенски патриоти, националисти и шовинисти, само Ангел Джамбазки намери място около Кръглата маса на новите европейски рицари?

Обединени срещу заплахата от външна агресия

Още в началото на форума лидерът на партията домакин "Вокс" - Сантяго Абаскал, очерта общата пътеводна цел: защитата на Европа от външни и вътрешни заплахи и борба с глобалистката тенденция, която застрашава целостта на Европейския съюз чрез подкопаване на суверенитета на нациите.

В съвместната декларация националистите заявяват, че  „ще работят, за да гарантират, че европейските народи действат солидарно пред заплахата от външна агресия“, като имаха предвид руската заплаха срещу Украйна и ЕС.

„Военните действия на Русия по източната граница на Европа ни доведоха до ръба на войната. Солидарност, решимост и сътрудничество в отбраната между европейските народи са необходими пред подобни заплахи“, се казва в документа, като се подчертава, че всяка нация от блока трябва да има „силен и единен глас“ за запазване на мира, териториалната цялост и неприкосновеността на границите.

Тази декларация обаче е плод на огромен компромис, защото националистите са разделени по отношение на позицията си към Русия. За разлика от поляка Моравецки, който е един от първите в ЕС, който настоя за строги икономически санкции, Орбан не застана зад общата тревога в блока заради струпването около 120 000 войници по границите с Украйна.

Позицията на Будапеща е, че Унгария е лоялен член на НАТО, но не иска „нова Студена война“. Според Орбан не бива да се допуска решението на конфликта в Украйна да е стратегическо споразумение между Русия и САЩ за европейската сигурност без участието на европейците. Важно е да се отбележи, че след близо пет часа разговори в руската столица във вторник (1 февруари), Орбан разкритикува неефективността на наказателните санкции на ЕС срещу Москва и приветства успешните си отношения с руския президент Владимир Путин. Разбира се с надеждата да получи допълнителни доставки на газ на приемливи цени.

Българският евродепутат Ангел Джамбазки пък посочи, че в Европа се води война срещу традициите, семейството и християнските устои, което застрашава не само отделните страни, но и европейската цивилизация.

„Имаме фундаментален проблем – дали ЕС трябва да направи крачка назад, като даде свобода на нациите и националните държави, или ще продължи по пътя на създаване на бюрократична тоталитарна супердържава“, коментира евродепутатът, като наблегна на факта, че Европейският съюз преживява редица кризи, като се започне от пандемията, икономическата криза, енергийната криза и кризата на идентичността.

България е част от европейските страни, в които националистите са във вихъра си в политическото пространство. Миналата година  ВМРО участва самостоятелно на парламентарните избори, но три пъти не успя да премине бариерата от 4 процента. Вместо това, в Народното събрание се оказаха "възрожденците" на Костадин Костадинов, които в "едни" отношения са доста по-крайни от всички досегашни патриоти взети заедно. Особено по въпроса за членството ни в НАТО и Европейския съюз - сите българи вън! При това - незабавно и без каквито и да било оглушки.

"Спасители на ЕС"

Именно в духа на популизма на срещата в Мадрид  националистите поеха конкретни ангажименти за бъдещо сътрудничество, най-вече за борба с нелегалната имиграция, насърчаване на раждаемостта и защита на суверенитета на държавите-членки. Например, Моравецки е убеден, че деветте партии са „алтернативата за бъдещето на Европа“ и „ще спасят Европейския съюз“. На пръв поглед  тези послания изглеждат примамливи, докато не стане ясно, че под „суверенитет“ се има предвид всеки да прави каквото си иска. Нагледен пример за това са Полша и Унгария, които отказват да спазват общите правила, но нямат нищо против да се възползват от общите пари.

В заключителната реч на срещата в Мадрид лидерът на испанските националисти обобщи, какво ги обединява.

„Ние сме тези, които защитават Европа. Няма да позволим тук да бъде издигнато знамето със сърп и чук, нито знамето на полумесеца, нито тъмното знаме на елитите на глобализацията“, заяви Сантяго Абаскал.

Притеснително е, когато партиите говорят повече за това срещу какво ще се борят, вместо какво ще съграждат. Но в крайна сметка избирателят решава, кого да подкрепи. Затова тази среща би трябвало да е червена лампа за прогресивните партии в Европа, както и на ниво Европейски съюз, да реагират навреме и да предложат работещи решения. Така популистите и ловците на кризи за собствена изгода ще си останат само с декларациите от срещите на лидерите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във