Банкеръ Daily

Свят

Наблюдатели на изборите в САЩ от ОССЕ обвиниха Тръмп в злоупотреба с правомощия

Наблюдателите на американските избори от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) днес обвиниха американския президент Доналд Тръмп в "явна злоупотреба с правомощия" заради това, че е поискал спиране на преброяването на бюлетините от вота преди края на процеса.

"Това, което наистина е обезпокоително, е, че американският държавен глава поиска прекратяване на преброяването от резиденцията си в Белия дом, заобиколен от всички атрибути на властта, по повод предполагаемата му победа. Това беше явна злоупотреба с правомощия", каза германският депутат Михаел Георг Линк, координатор на международните наблюдатели, отговорни за проследяването на гласуването, в интервю за германския всекидневника "Щутгартер Цайтунг".

Той подчерта също, че "обвиненията на Тръмп в изборни манипулации са неоснователни". 

ОССЕ вече коментира вчера "необоснованите твърдения" на американския президент. Тръмп обвини демократите, че са "откраднали" победата му, като са гласували след затварянето на избирателните секции.

Ръководителят на международната делегация за наблюдение на изборите в САЩ каза, че екипът му не разполага с доказателства в подкрепа на твърденията на Тръмп за изборни измами с бюлетини, изпратени по пощата.

Михаел Георг Линк, каза днес пред германската телевизия Ер Бе Бе, че "в самия изборен ден не сме отчели никакви нарушения" в изборните секции, които са посетили. Линк заяви, че е бил "много изненадан" от твърденията на Тръмп за измами с вота по пощата, защото САЩ имат дългогодишна практика на подобен вот, датираща от 19 век.

"Проучихме това. Не открихме никакви нарушения на правилата", допълни наблюдателят.

Той каза, че нито наблюдателите на изборите в САЩ, нито медиите са открили каквито и да било доказателства да измами, макар че вчера екипът на ОССЕ повтори някои отдавнашни опасения за лишаването на някои избиратели от правото на глас и изкривяващия ефект на законите за финансиране на предизборната кампания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във