Банкеръ Daily

Свят

На всеки десет часа ФБР открива ново разследване спрямо Китай

ФБР провежда по отношение на Китай над 2 хил. различни разследвания, като се открива ново китайско "дело" на всеки десет часа. Това съобщава телевизия CNN, като се позовава на информация от изслушванията в специалния сенатски комитет по разузнаване в Конгреса от шефа на ФБР Кристофър Рей.

Той отбелязва, че днес нито една друга страна в света не представлява такава заплаха за икономическата сигурност на САЩ и на демократичните идеали, както Китай. Възможностите на азиатската страна да оказва влияние върху американските институции са, по думите на Рей, "значителни, широки и постоянни".

По данни на ФБР, Китай провежда на територията на САЩ операция под названието Foxhunt, осъществявайки "координирани незаконни действия" по сплашване и шантаж на живеещите в Съединените щати етнически китайци. "Случващото се е демонстрация на това, колко сложна и многостранна е тази заплаха", отбелязва шефът на ФБР.

На същите тези изслушвания директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс заявява, че Китай притежава "значителни кибер възможности", които, в случай на тяхното използване от КНР, биха могли "като минимум да предизвикат местни и временни бъгове във функционирането на жизнено важна инфраструктура вътре в Съединените щати".

Властите в Китай отхвърлят всякакви подобни твърдения на американски представители, обяснявайки ги със съществуването на "тайни намерения" от страна на Вашингтон по отношение на Пекин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във