Банкеръ Daily

Свят

На туризъм в Гърция - със сертификат за ваксинация

Гръцкият министър на туризма Харис Теохарис обяви план за рестарт на туризма от 14 май. Според туроператорите вече са започнали активни резервации за туристическия сезон, както от европейските страни, така от САЩ и Русия, предаде БНР.

Гръцкият план определя като условие за влизане и почивка в Гърция представяне на сертификат за имунизация, документ за наличие на антитела или отрицателен тест за коронавирус. Избирателно на границата част от туристите ще бъдат тествани и с бърз тест. В случай на заразяване с Covid по време на почивката на чужденците, разходите по хоспитализиране се поемат от Гърция, се посочва в условията за движение на туристи това лято.

В същото време приоритетно от началото на април ще се имунизират работещите в туризма.

В официално обръщение към гръцкото правителство Световната организация по туризма счита, че Атина има оптимален план за старт на сезона и приканва и други страни да го приложат.

Румънският премиер Флорин Къцу заяви, че не е съгласен с въвеждането на сертификат за ваксинация за онези, които вече са получили двете дози от ковид ваксината, и подчерта, че лицата, които са имунизирани, вече са получили удостоверение в този смисъл, пише в. "Адевърул".

"Тези, които се ваксинират, вече имат сертификат за ваксинация. Това е удостоверение, което казва, че си се ваксинирал", заяви Къцу за телевизия Бе1 (B1).

Премиерът допълни, че подобен сертификат би създал дискриминация, тъй като ваксинацията не е обхванала всички категории. "Създава се дискриминация в обществото. Докато не сме дали шанс на всички румънци да се ваксинират, няма никакъв смисъл да въвеждаме подобен документ и това е дискусията и на европейско равнище. От наша гледна точка, ако въведем днес такъв документ, при положение, че не сме дали шанс на всички румънци да се ваксинират, ще създадем дискриминация. Има хора, които биха казали "аз исках да се ваксинирам, но не можах, защото нямаше ваксини" и тогава не разбирам защо друг, който се е ваксинирал, би трябвало да има този сертификат", обясни румънският премиер. "Докато не можем да ваксинираме всички румънци, няма смисъл да обсъждаме подобно нещо", допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във