Банкеръ Daily

Свят

На Турция й остава все по-малко време до санкциите, обявиха САЩ

САЩ не слагат конкретни срокове за въвеждане на санкции срещу Турция заради покупката от Анкара на руски зенитно-ракетни системи С-400, но на Анкара й остава все по-малко време, за да намери решение на тези разногласия с Вашингтон, заяви в сряда на брифинг за чуждестранни жураналсти помощник държавният секретар на САЩ по военно-политическите въпроси Кларк Купър, съобщава ТАСС.

По думите му е погрешно да се говори, че на Турция "й се е разминало" заради покупката на руските системи С-400.

Купър каза, че положенията на закона "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции" /CAATSA/ продължават да се прилагат. Той изтъкна, че няма точни срокове за въвеждане на санкции спрямо Турция, но че на Анкара й остава все по-намаляващ промеждутък от време, за да реши този въпрос.

Технически санкции все още не са въведени. Но ние незабавно изключихме Турция от програмата за Ф-35 , подчерта Купър. Урокът за другите държави се заключава не в това, че на Турция всичко й се е разминало, а в това, че именно тя е загубила и още може да загуби, изтъкна той.

През декември 2019 г. комисията по външни работи на Сената на САЩ одобри пакет със санкции срещу Турция и финансовия й сектор заради турската военна операция в Североизточна Сирия и покупката на С-400. Сега законопроектът трябва да бъде разгледан от целия състав на Сената, където в текста може да бъдат внесени корекции. Подобен законопорект бе одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса в края на октомври 2019 г.

Освен това американският президент Доналд Тръмп подписа през декември закона за бюджета за отбрана за 2020 г., в който се предвижда налагане на санкции на Турция във връзка с покупката на руските системи С-400.

Facebook logo
Бъдете с нас и във