Банкеръ Daily

Свят

На срещата на върха на Г-7 Доналд Тръмп ще има отделни срещи с всеки от лидерите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е предвидил индивидуални срещи с лидерите на Великобритания, Франция, Германия, Индия и Канада по време на форума на върха на Г-7 в Биариц, съобщават световните агенции, цитирайки висш американски представител. Френският град е разположен на Бискайския залив, който е част от Атлантическия океан. Биариц е луксозен курорт, познат на заможни туристи и любители на сърфа, но често използван и за срещи на най-високо равнище.

Възможно е сред темите на разговорите да бъде и въпросът дали Г-7 да приеме отново Русия. Гласуване по въпроса обаче едва ли ще има, тъй като групата работи на принципа на консенсуса. Мненията преди срещата обаче са диаметрално противоположни. По-рано през седмицата Тръмп изрази подкрепа за връщане на Русия в групата, която някога се наричаше Г-8, и предложи това да се реши с гласуване. Борис Джонсън и Ангела Меркел обаче са против връщане на Русия в Г-8. Тя беше изключена от Г-8, сега Г-7, преди пет години като наказание за анексирането на Крим. Тогава всички настоящи членове на Г-7 въведоха санкции срещу Москва.

В интерес на истината Русия не е искала официално да бъде приета отново в групата, което би било необходимо, за да се предприемат каквито и да било стъпки в тази посока от останалите страни членки.
От администрацията на Тръмп съобщиха, че по време на срещата на американския президент с германския канцлер Ангела Меркел ще се обсъжда зависимостта на ЕС от руския природен газ, предаде ТАСС. Друга тема на разговорите между двамата ще бъдат европейската сигурност и нуждата страните от НАТО да увеличат военните разходи до 2 процента от националния БВП.
При срещата с френския президент Еманюел Макрон Доналд Тръмп пък ще постави въпроса за френския данък върху цифровите гиганти. САЩ възприемат този данък като крайно непродуктивен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във