Банкеръ Daily

Свят

На срещата на двете Кореи няма да се обсъждат човешки права

Въпросът за правата на човека в Северна Корея (КНДР) няма да бъде включен в дневния ред на планираната за 27 април среща на високо равнище с Южна Корея, предаде ТАСС, цитирайки представител на южнокорейското президентство.

"Включването на несвързани с денуклеаризацията въпроси в програмата за срещата на върха може да попречи на решаването на най-неотложните проблеми, които са постигането на мир и безядрен статут за Корейския полуостров", отбеляза чиновникът.

Няколко неправителствени организации се обърнаха към южнокорейския президент Мун Дже Ин с молба да засегне темата за правата на човека на предстоящата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

На 5 март на среща в Пхенян между южнокорейска делегация и  севернокорейския лидер беше постигнато споразумение за среща на високо равнище между лидерите на двете страни, а КНДР изрази готовност за подобна среща и с президента на САЩ. След това беше договорена датата за срещата на върха на двете Кореи и вече минаха няколко кръга от подготвителните преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във