Банкеръ Daily

Свят

На сбогуване Драги отново вбеси Тръмп

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги и американският държавен глава Доналд Тръмп размениха реплики след решението на европейския регулатор допълнително да намали лихвите, както и да удължи програмата за стимули. 

Както "Банкеръ" писа, ЕЦБ намали с 10 пункта лихвения процент по депозитите на банките до рекордно ниските -0,5% от -0,4%, като също така ще възобнови покупките на облигации с месечен темп от 20 милиарда евро, считано от 1 ноември. Това означава, че на свободните резерви на търговските банки от еврозоната ще бъде налагана "наказателна" лихва от 0,5%.

Новата програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", няма фиксирана крайна дата. "Управителният съвет очаква закупуването на облигации да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, за да засили въздействието на своите лихвени проценти", посочват от ЕЦБ.

Новата серия от тримесечни целеви операции за дългосрочно рефинансиране (програмата TLTRO III) също ще бъдат променени, за да се запазят благоприятните условия за банково кредитиране, да се гарантира безпроблемния трансмисионен механизъм на провежданата лихвена политика и по-нататъшно подпомагане на приспособимостта на новата парична политика.

ЕЦБ запази без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Веднага след решението Тръмп написа в "Туитър": "ЕЦБ успя да смачка стойността на еврото спрямо долара, наранявайки американския износ."

В същото време президентът на САЩ не спести критики и към Федералния резерв - "Фед не прави нищо. В Европа им плащат, за да вземат заеми, докато ние плащаме лихви", отбеляза още Доналд Тръмп. 

Отново в "Туитър" Марио Драги отговори, че "ЕЦБ никога не се е прицелвала във валутния курс". Все пак еврото отбеляза спад спрямо долара до двугодишно дъно след решението на Франкфурт.

В същото време ЕЦБ намали прогнозите си за страните от еврозоната, свързани с икономическия растеж за 2019 и 2020 г. и за инфлацията през следващите три години. 

Очаква се икономиката на страните от валутния съюз да нарасне с 1.1% през тази година. Това е понижение на прогнозата, след като в началото на годината централната банка очакваше икономически растеж от 1.7%. За 2020 г. се прогнозира слабо подобрение на икономическия растеж до 1.2%, но под очакванията, съобщени от ЕЦБ през юни за ръст от 1,4%. За 2021 г. банката продължава да прогнозира растеж на БВП на еврозоната от 1,4 на сто.

В средносрочен план инфлацията в еврозоната се очаква да остане под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във