Банкеръ Daily

Свят

На ресторант във Франция - само със здравен сертификат

Освен ресторантите, посетителите на музеи, кина, клубове, фестивали и плувни басейни няма да могат да ги посещават без здравен пропуск или скорошен тест.

Френският парламент одобри закона, който прави задължителна ваксинацията за медицинския персонал и изисква здравен пропуск за посещение на ресторанти и пътуване с влакове и самолети. Мерките предизвикаха масови протести и политическо напрежение в страната, съобщава Ройтерс. 

Официален представител на френското вътрешно министерство заяви, че на протеста срещу мерките в събота са излязли 161 000 души в цялата страна. На телевизионните кадри се виждаше засилено полицейско присъствие по улиците на френската столица. Сблъсъци между полицията и демонстрантите избухнаха и на „Шанз-Елизе“, където силите на реда използваха сълзотворен газ, а трафикът беше спрян.

Законът предвижда мярката да влезе в сила от началото на август. До 15 септември медицинските служители трябва да бъдат ваксинирани. Освен ресторантите, посетителите на музеи, кина, клубове, фестивали и плувни басейни няма да могат да ги посещават без здравен пропуск или скорошен тест.

Мерките ще бъдат преразгледани на 15 ноември. През почивните дни над 150 хиляди души се включиха в протестите срещу новите ограничения.

Протести избухнаха и в Гърция. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хората, които се събраха в центъра на Атина  на протест заради задължителните ваксинации срещу COVID-19.

Над 4000 души демонстрираха в събота пред гръцкия парламент за трети път този месец, за да се противопоставят на задължителното ваксиниране на някои служители като здравни работници и служители в домове за възрастни хора.

Официален представител на полицията, пожелал да остане анонимен, съобщи, че някои от протестиращите са хвърляли запалителни бомби и това е накарало полицията да отговори със сълзотворен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във