Банкеръ Daily

Свят

На погребението на Елизабет II държавници ще пристигат с автобуси

Замъкът Уиндзор

Световните лидери, които са поканени на погребението на кралицата на Великобритания Елизабет II, ще пристигнат за събитието с автобуси. Това пише Politico.

Според протокола, политиците не могат да използват автомобили или вертолети, а също така да пристигнат в кралството с редовен полет. Причината за този регламент е, че би се получило недостиг на свободно пространство за самото мероприятие, а също така и голям брой посетители.

След панихидата световните лидери и техните съпруги ще могат да се разпишат в книгата за съболезнования в Ланкастър хаус. После те пеша ще отидат от страната на Динс ярд за среща с министъра на външните работи на Великобритания Джеймс Клеверли.

Кралицата на Великобритания Елизабет II почина на 8 септември в шотландския си замък Балморал. Новият крал на Обединеното кралство веднага стана най-големият син на кралицата - Чарлз Филип Артур Джордж.

Погребението ще бъде в понеделник, 19 септември, в Уестминстърското абатство. То ще започне в 11:00 местно време.

Елизабет ще бъде погребана в мемориалния параклис на нейния баща - крал Джордж VI, на територията на Уиндзорския замък.

По-рано вестник Times писа, че на прощалната церемония с Елизабет II се очаква 20-часова опашка.

При новия крал Чарлз ще се променят националните символи на Великобритания 

Традицията е символите на Обединеното кралство да се променят с възкачването на всеки нов монарх. Промените обаче няма да се ограничат до няколко думи в националния химн - от "Бог да пази кралицата" на "Бог да пази краля". От монетите и марките до каските на полицейските служители и дори месинговите копчета на военноморските офицери - всичко ще бъде различно при новия крал, пише вестник “Сънди таймс”. Промени ще има за бизнеса, администрацията и целия обществен живот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във