Банкеръ Daily

Свят

На Острова ваксинират по 140 души в минута

Обединеното кралство ваксинира срещу коронавирус средно по 140 души на минута, заяви отговарящият за имунизационната кампания министър Надхим Захауи, цитиран от Ройтерс.

"Нещата вървят добре, ваксинираме средно по 140 души, това означава, че буквално на толкова хора се поставя първа доза на минута. Но това е само средно, тоест на някои места се справят и по-добре", каза Захауи пред "Скай нюз".

"Ще видите как тези показатели ще станат и още по-добри, когато отворим още големи ваксинационни центрове, до тази седмица (те са) общо 17, а до края на месеца ще бъдат 50."

"Сега на местата, където са приключили (с имунизацията) на повечето от хората над 80-годишна възраст, се изпращат писма до хората над 70-годишна възраст и тези, които в клиничен план са изключително уязвими", каза Захауи.

По думите му до края на месеца в Лондон ще започне пилотен проект, при който ще се предлага 24-часова възможност за ваксиниране.

В друго интервю, този път за радио "Таймс", министърът заяви, че след като всички хора над 50-годишна възраст получат възможност да се имунизират, тогава, във втората фаза от ваксинацията, може да се пристъпи към имунизиране и на полицаите, учителите и работещите в магазините.

Сега британските власти се стремят да ваксинират първо най-уязвимите хора, започвайки от хората над 80-години, намиращи се в домове за възрастни. Захауи заяви, че ще обсъди със Съвместната ваксинационна комисия кои точно групи да бъдат включени във втората фаза.

Франция започна днес нов етап от ваксинацията на граждани над 75-годишна възраст и с хронични заболявания. Това съобщи здравният министър Оливие Веран при посещение в Университетската болница на град Гренобъл.

По-рано, по време на първата фаза, имаха възможност да се имунизират жителите на домовете за възрастни и някои категории медици, главно тези над 65 години или страдащи от някои болести.

Новият етап ще обхване около 5 милиона възрастни хора извън домовете, но и близо 1 милион млади французи с тежки заболявания, които са особено застрашени от коронавируса, каза министърът.

Става дума за пациенти с онкологични диагнози, силна бъбречна недостатъчност, синдрома на Даун, лица с трансплантирани органи и др. - по данни на здравните власти около 800 000 души в цяла Франция.

Министърът потвърди, че в страната понастоящем работят около 800 центъра за ваксиниране и вече са имунизирани 442 127 души, а към края на месеца се очаква да станат над 1 милион.

Facebook logo
Бъдете с нас и във