Банкеръ Daily

Свят

На Острова спорят за 14-дневната карантина за пристигащите по въздух

Решението да се наложи карантина на пристигащите по въздух пътници в Обединеното кралство е „неразумно“ в тази фаза на пандемията от коронавируса. Това е заявил за „Гардиън“ високопоставен съветник на правителството, пожелал анонимност.

Пътниците, пристигащи с полети, ще бъдат обект на задължителна 14-дневна карантина, за да се избегне нова вълна на заразата при облекчаването на мерките. Това заяви премиерът Борис Джонсън в неделя в своето обръщение към нацията, предаде БНР.

Очаква се мярката да бъде въведена към края на месеца, което означава пристигащите да предоставят адрес на самоизолацията, където да бъдат проверявани и респективно глобявани, ако не я спазват. Карантина за пристигащите по море или с влакове обаче няма.

Пожелалият анонимност експерт заявява за „Гардиън“ , че плановете ще намалят риска от заразяване само ако Обединеното кралство има по-нисък процент на заразяване от страните, от които пристигат пътниците, а повечето от страните в ЕС имат по-добър атестат от Великобритания.

Източникът посочва още, че инициативата на властите не почива на научно обоснован съвет. Британските авиационна и туристическа индустрии предупредиха, че карантината рискува да влоши икономическия ефект от Covid-19. Такава карантина, без определена крайна дата, ще влоши и без това критичната ситуация, в която се намират авиацията и всички бизнеси, свързани с нея, изтъкват засегнатите индустрии.

Британската полиция обяви, че ако се наложи, ще разпръсне протестите през уикенда срещу наложената заради коронавируса карантина, които се прокламират в социалните мрежи на фона на предупреждения, че те могат да бъдат използвани от крайнодесни елементи.

Обяви за около 60 протеста в паркове и градове като Манчестър, Лестър и Саутхемптън циркулират онлайн, а техен автор е малко познатото „Движение за свобода на Обединеното кралство“, което казва: „Не на новия нормален живот, не на незаконната карантина“.

Говорител на полицията в Манчестър заяви, че силите на реда в града имат планове за справяне с подобни протести, ако това се наложи. Подобна е нагласата и в други градове. Правилото за социално дистанциране не позволява събиране на повече хора на едно място.

Тъй като организаторите на протестите, друг от лозунгите на които е „Не на задължителната ваксина“, не са познати на полицията, властите не са сигурни доколко сериозно да приемат техните планове. Има предупреждения обаче, че начина, по който те се включват в полемиката за короновируса може да привлече хора с крайнодесни убеждения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във