Банкеръ Daily

Свят

На Холандия ще й трябват четири партии за правителство

В Холандия бяха преброени всички гласове във вчерашните парламентарни избори, в които победи управляващата Народна партия за свобода и демокрация (НПСД)на премиера Марк Рюте, предаде ТАСС.

Избирателната активност е била 80,4 процента. Партията на Рюте е получила 33 от 150-те места в новия парламент, което е с осем по-малко отколкото в предишния.

Министърката на здравеопазването, социалното благополучие и спорта от НПСД Едит Схиперс бе натоварена да проучи възможностите за съставяне на управляваща коалиция, съобщи председателката на парламента Хадиджа Ариб.

"Схиперс ще пристъпи към работа незабавно и ще представи доклада си в сряда", каза Ариб. За 23 март е насрочено заседание на парламента, на което да се обсъди докладът на Схиперс.

Според експерти ще са нужни поне четири партии за постигане на необходимото мнозинство от 76 гласа за съставяне на новото правителство, отбелязва ДПА.

Смята се, че основа на новия кабинет ще са НПСД (33 места), "Християнско-демократически призив" (19 места) и "Демократи-66" (19 места). Липсващите пет места могат да дойдат от леви формации като "Християнски съюз" или "Зелените леви". Втората увеличи парламентарното си присъствие от 4 на 14 места. Експерти призовават да не се изключва и възможно участие на досегашния коалиционен партньор на Рюте - Партията на труда, която загуби 29 от досегашните 38 места, но остава с девет при необходими пет.

Изключва се вариантът за съюзяване с Партията на свободата на антиимигрантски и антиислямски настроения депутат Герт Вилдерс, въпреки че тя се класира втора с вероятни 20 места. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във