Банкеръ Daily

Свят

На етикетите на гумите вече ще има информация за консумацията на енергия

След 2021 г. етикетите на автомобилните гуми ще показват ефективността при потреблението на гориво, сцеплението при мокро покритие и нивото на външния шум при въртене. Съгласно новите правила, приети в сряда, както вече беше договорено със Съвета на министрите на Европейския съюз, към етикетите на гумите за автомобили и камиони ще бъде добавена информация за пробег, абразия, рециклирани гуми и за сцепление при сняг и лед.

Европейският парламент съобщи днес, че данните за пробег и износване ще бъдат включени, когато бъде наличен метод за тестване. Износването на гумите по време на употреба е сериозен източник на микропластици, които са вредни за околната среда. Новата схема за етикетиране може да доведе до намаляване на 10 милиона тона въглеродни емисии и до увеличен приход от 9 милиарда евро в производството.

Новата схема за етикетиране ще се прилага и за тежкотоварни превозни средства (така наречените гуми тип C3), които понастоящем не са обхванати от изискванията на ЕС за етикетиране. Етикетите трябва да са ясно видими за потребителите във всички ситуации, в които се продават гуми, включително онлайн и трябва да предоставят QR код за лесно сканиране.

„Актуализираният етикет на автомобилните гуми е прост, но ефективен инструмент, допринасящ за по-безопасна и чиста мобилност чрез насърчаване на промените в поведението на потребителите. Регламентът гарантира, че потребителите получават ясна, уместна и съпоставима информация при избора си на автомобилни гуми", каза докладчикът от ЕП Хена Виркунен (ЕНП, Финландия).

Споразумението трябва да бъде официално прието от Съвета на министрите. След това то ще бъде приложимо от 1 май 2021 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във