Банкеръ Daily

Свят

На днешния ден през 1944 г. е назначено последното правителство на Царство България

От 2 до 9 септември 1944 г. Муравиев оглавява правителство, съставено от представители на няколко опозиционни партии, което прави последен опит да предотврати обявяването на война от Съветския съюз на България. За седмицата, през която е на власт, България прекъсва дипломатическите си отношения с Германия, иска примирие от САЩ и Великобритания и започва изтеглянето на българските войски от Югославия. На 5 септември правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа от военния министър генерал Иван Маринов поради технически проблеми при изпълнението. В действителност ген. Маринов вече е бил съгласувал своите действия с Отечествения фронт за отлагане обявяването на войната, за да се даде възможност на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България. Когато на 8 септември се обнародва решението, страната се озовава в необичайна ситуация: намира се във война едновременно, от една страна, със САЩ, Великобритания, СССР,  и от друга - с Германия.

И въпреки това на 9 септември правителството на Муравиев е свалено от офицерите на Дамян Велчев и комунистите, с активното сътрудничество на военния министър Иван Маринов.

Константин Муравиев е осъден на доживотен затвор от т.нар. Народен съд. Тази присъда е отменена с Решение №172 на Върховния съд от 1996 година. Муравиев е помилван, но оставен под домашен арест, в навечерието на изборите през есента на 1945 година. По-късно отново е в затвора, освободен е 1955 г., а на следващата година е арестуван отново и е изпратен в концлагера Белене. Остава в затвора до 1961 година.

На 31 януари 1965 г. Константин Муравиев умира на 71 г. в София, столицата на Народна република България.

Константин Владов Муравиев е политик от  Българския земеделски народен съюз (БЗНС), участвал в правителствата, свалени при трите преврата в България през първата половина на ХХ век. Той е министър-председател на 62-то правителство на Царство България, което управлява само от 2 до 9 септември 1944 година. Той е бил народен представител в XX-то (1923 г.), XXII-то (1927-1931 г.) и XXIII-то (1931-1934 г.) обикновено Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във