Банкеръ Daily

Разкрития от Ирландия:

На борда на отклонения самолет имало агенти на беларуското КГБ

Ирландия смята, че няколко членове на службите за сигурност са слезли от самолета на "Райънеър", след като той беше принуден да кацне в Минск, когато беларуски журналист дисидент беше задържан, обяви външният министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс.

Петима или шестима души са напуснали самолета. Само е един от тях е бил арестуван, което навежда на мисълта, че останалите са били служители на тайните служби, каза Ковини.

Главният изпълнителен директор на ирландската авиокомпания "Райънеър" Майкъл О'Лиъри също заяви, че според него на борда на отклонения от курса самолет на авиокомпанията е имало служители на беларуското КГБ.

О'Лиъри нарече случилото се със самолета "отвличане, извършено с подкрепата на държавата". Това беше случай на организирано от държавата отвличане, организирано от държавата пиратство, каза О`Лиъри по ирландското радио "Нюзток", цитиран от Ройтерс.

Изглежда желанието на властите е било да свалят журналист и спътничката му. Смятаме, че е имало няколко агенти на КГБ, които също са слезли на летището, каза О`Лиъри.

Реакция от изток

Беларус обяви, че е действала законно като е прехванала граждански полет след заплаха за бомба, отхвърляйки обвиненията на европейците, че Минск е отклонил самолета, за да арестува опозиционер на борда, предаде БТА.

Няма никакво съмнение, че действията на нашите компетентни органи са били в съответствие с международните правила, отбеляза Министерството на външните работи на сайта си, отхвърляйки "неоснователните обвинения" на европейски държави, обвинени от Минск, че политизират инцидента.

Този инцидент трябва да се разглежда от гледна точка на сигурността, отбелязва министерството, имайки предвид бомбената заплаха, довела вчера до кацането в Минск на самолет на "Райънеър", пътуващ от Гърция за Литва, и двете - членки на ЕС.

Руската дипломация нарече западните обвинения към Беларус "шокиращи". "Шокиращо е, че Западът смята, че инцидентът във въздушното пространство на Беларус е "шокиращ", написа иронично във Фейсбук говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова.
Тя отбеляза, че в миналото западните държави са участвали в отвличания, принудително кацане на самолети и незаконни арести.

Кремъл заяви, че международните органи на гражданската авиация трябва да се произнесат по инцидента, довел до приземяването на граждански полет в Беларус и ареста на опозиционер на борда.

Съществуват определени международни правила и международните органи по гражданско въздухоплаване трябва да дадат оценка, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков призова още за "трезва оценка" на инцидента, отбелязвайки, че вече има призиви за санкции след процедура, която според него, е протекла съобразно международните норми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във