Банкеръ Daily

Свят

На 94 години почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен

Валери Жискар д'Естен

Бившият френски президент Валери Жискар д'Естен е починал вчера вечерта на 94-годишна възраст, заобиколен от семейството си, съобщава Франс прес.
Според семейството, той е починал вследствие на Ковид-19.
През ноември беше приет за пет дни в болница със сърдечна недостатъчност, след като в средата на септември прекара няколко дни в парижко лечебно заведение заради леко възпаление на белите дробове. Медиците обаче тогава отрекоха заболяването му да е свързано с коронавируса.
Валери Жискар д'Естен (Valéry Giscard d'Estaing) е 20-ят по ред президент на Франция - от 27 май 1974 до 21 май 1981 година. Той е и основната фигура в изготвянето на проекта за Конституция на ЕС. От 11 декември 2003 г. е член на Френската академия.

На 19 май 1974 г. след телевизионен дебат с Франсоа Митеран д`Естен печели президентските избори с 50.1%, с което на 48 г. той става най-младият президент на Франция дотогава.

Валери Жискар д'Естен е привърженик на идеята за изграждане на обединена Европа и неговата визия още преди да влезе активно в политиката е за федерален съюз по примера на САЩ. В тази връзка той предлага създаването на Европейски съвет и подкрепя идеята за разширяване на правомощията на Европейския парламент, особено по отношение на използването на бюджета.

Д'Естен защитава позицията на Франция както спрямо африканските държави, така и спрямо суперсилите. Той подчертава независимостта при вземането на решения на своята страна, която никога не бива да се превръща в „провинция на една суперсила“.

С оглед на необходимостта от пестене на енергия Жискар д'Естен въвежда през 1975 г. лятното часово време във Франция. От 1975 г. е налице и масова безработица. Заедно с канцлера на ФРГ Хелмут Шмит, д'Естен предлага на страните от Европейската икономическа общност, вследствие на срива на световната валутна система от Бренът Уудс и огромната инфлация (поради петролните кризи), да предприемат мерки за нейното преодоляване и за въвеждане на Европейска валутна система за намаляване на рисковете от промяна на курса между страните членки. Благодарение на единомислието между д'Естен и Шмит по отношение на икономическата и финансовата политика двамата развиват план за неформални срещи на икономически най-силните държави в света - САЩ, Канада, Япония, Франция, Великобритания, ФРГ и Италия (Г-7).

На президентските избори през 1981 г. д'Естен губи с 48.25% срещу Франсоа Митеран, който става първият президент социалист на Франция и е начело на държавата до 1995 година.

След регионалните избори през 2004 г. д'Естен взема решение да се откаже окончателно от активна политическа кариера и да поема единствено задълженията си в Конституционния съвет.

Валери Жискар д`Естен е роден в Кобленц, Германия, на 2 февруари 1926 година. На 22 октомври 2006 той е обявен за почетен гражданин на родния си град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във