Банкеръ Daily

Свят

На 90 г. почина архиепископ Дезмънд Туту

Англиканският архиепископ, носител на Нобеловата награда за мир и емблематичен борец срещу апартейда в Република Южна Африка Дезмънд Туту почина днес на 90-годишна възраст, съобщи президентът на РЮА Сирил Рамапоса, предаде Франс прес.

Президентът изразява "от името на всички южноафриканци дълбоката си скръб" във връзка с кончината на Туту, който е знакова фигура в историята на Република Южна Африка, се казва в изявление на Рамапоса.

Кончината на Туту е "нов траурен епизод от сбогуването ни с едно поколение на изключителни южноафриканци, което ни завеща една освободена Южна Африка", изтъкна Сирил Рамапоса.

Туту бе "изключително интелигентен човек, той бе почтен и непреклонен в борбата със силите на апартейда, той беше също така нежен и чувствителен в състраданието си към хората, които страдаха от потисничеството, несправедливостта и насилието при апартейда", заяви още южноафриканският президент.

Туту от няколко месеца имаше здравословни проблеми, отбелязва Франс прес. Той спря да говори на обществени места, но винаги отправяше поздрав към камерите, които отразяваха неговите прояви, като например когато бе отишъл в болница, за да се ваксинира срещу ковид или по време на рождения му ден през октомври, когато навърши 90 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във