Банкеръ Daily

Свят

На 6 септември Иран се отказва от още свои задължения по ядрената сделка

На 6 септември Иран ще спре да изпълнява още свои задължения по международното споразумение за ядрената си програма от 2015 г., обяви снощи иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от ТАСС.

"Ние винаги оставяме открит пътя за дипломацията. Нашата трета ответна стъпка обаче също е готова, в сряда президентът (Хасан Рохани) ще я обяви. Аз на свой ред ще съобщя за нея на (върховния представител на ЕС за външната политика Федерика) Могерини и в петък ние ще пристъпим към изпълнението й", каза Зариф в интервю за руската телевизия "Россия-24".

Иранският външен министър подчерта, че дори след като спре да изпълнява трета група свои задължения по ядреното споразумение, страната му възнамерява да продължи да преговаря за неговото спасяване. Целта ни е "не да го унищожим, а само да поправим европейските грешки", обясни той.

Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за "двустранни дискусии" със САЩ. Той заяви пред парламента, че страната му по принцип е против този подход, предаде Франс прес, като се позова на официалния сайт на правителството в Техеран.

Рохани потвърди, че "в близките дни" Ислямската република може да намали още повече изпълняването на ангажиментите си в ядрената сфера, ако до четвъртък преговорите по въпроса с европейците не постигнат резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във