Банкеръ Daily

Свят

На 101 години почина бившият японски премиер Ясухиро Накасоне

Роналд Рейгън и Ясухиро Накасоне

На 101 години днес почина Ясухиро Накасоне - един от най-дълго управлявалите японски премиери, предадоха световните агенции.

Той е починал в болница в столицата Токио, където бе приет наскоро за лечение.

Накасоне беше министър-председател на Япония от 1982 до 1987 г. Предан съюзник на Съединените щати, той имаше топли отношения с тогавашния американски президент Роналд Рейгън.

Офицер от японските военноморски сили по време на Втората световна война, Накасоне става пряк свидетел на поражението и разрухата. Четири десетилетия по-късно той води Япония в апогея на нейния икономически възход.

Един от лидерите на десноцентристката Либерално-демократическа партия, която управлява страната през почти целия период след Втората световна война, Накасоне увеличи разходите за отбрана, опита да ревизира пацифистката конституция, навлече си критики заради наблягането на патриотизма и се бореше за прокарване на пазарно ориентирани реформи.

Накасоне понякога си навличаше проблеми заради своя език. През 1986 г. например той обиди чернокожите, пуерториканците и мексиканците в Съединените щати, като каза, че заради тях средното равнище на интелигентност на американците е по-ниско от това на японците, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във