Банкеръ Daily

Свят

На 10 ноември гласуват за нов генерален директор на ЮНЕСКО

Правителството одобри състава и позициите на правителствената делегация на България за участие в 39-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО. Тя ще се проведе в Париж от 30 октомври до 14 ноември. Делегацията ще бъде ръководена от министъра на културата Боил Банов, който ще бъде придружаван от заместник-министъра на външните работи Юрий Щерк и представители на други институции.

Генералната конференция на ЮНЕСКО ще обсъди и приеме бюджета на Организацията за периода 2018-2021 г. За първи път се предлага интегрирана бюджетна рамка, която дава възможност за по-голяма прозрачност на ресурсите за изпълнението на приоритетите.

По време на сесията ще се проведат избори за нови членове на Изпълнителния съвет и на програмните комисии на ЮНЕСКО. България кандидатства за член на Изпълнителния съвет за периода 2017-2021 г., което би допринесло за по-активното участие на страната ни при вземането на решенията за бъдещите програми и проекти на Организацията.

На 10 ноември ще се проведе официалното гласуване за избор на нов Генерален директор на ЮНЕСКО и церемонията по предаването на мандата.

Ирина Бокова заема поста на 15 ноември 2009 г. и преизбрана за втори последен мандат през 2013 г. Подборът на кандидатите за нейния наследник започна на 9 октомври, а изборът ще бъде с тайно гласуване. Победителят трябва да получи подкрепата на 30 от 58-те членки на Съвета, а след това да бъде утвърден от 195-те страни членки на Общото събрание на ЮНЕСКО.

Facebook logo
Бъдете с нас и във