Банкеръ Daily

Свят

На 1 юли ще е всенародното гласуване за поправки в конституцията на Русия

Всенароднотото гласуване по конституционните реформи ще се състои на 1 юли, обяви руският президент Владимир Путин. 

Насрочената първоначално дата 22 април беше отменена заради епидемията от коронавирус. Държавният глава нареди на губернаторите да съдействат в организирането на гласуването и призова сънародниците си да участват активно в него, посочва ТАСС.

През януари Путин предложи всенародно гласуване, чрез което да бъдат одобрени конституционни реформи, засилващи правомощията на парламента, без обаче да променят президентския характер на политическата система, начело на която той е вече 20 години. Разрешеният му от конституцията президентски мандат изтича през 2024 г. Опозиционно настроените руснаци обвиняват, че търси начини как да остане на власт, независимо че към момента е най-дълго властващият в Русия политик след съветския диктатор Йосиф Сталин.

Конкретните предложения на Путин за промяна в конституцията са да се установи приоритет на руската конституция пред международните договори, да се забрани на чиновниците и съдиите да притежават друго гражданство или вид жителство в чужда/друга страна и да се въведе изискване към кандидатите за президент да са живели постоянно в Русия не по-малко от 25 години и никога да нямат друго гражданство. Също така  да се премахне думата "подред" от параграфа, забраняващ избирането на един и същи президент повече от два пъти подред и да се създаде система на публична власт, в която ще влязат както органите на държавната власт, така и органите на местното самоуправление.

Сред другите предложения са да се въведе минимален размер на трудовото възнаграждение и задължителна индексация на пенсиите, правото за утвърждаване на министър-председателя и членовете на правителството да се прехвърли от президента към Държавната дума и Съветът на Федерацията да получи правото да освобождава съдии от длъжност. Не на последно място е предложението Конституционният съд да получи пълномощия да проверява конституционнонстта на законите по искане на президента преди тяхното подписване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във