Банкеръ Daily

Свят

МВФ спасява икономиката на Украйна със заем от 5,5 млрд. долара

Международният валутен фонд  постигна споразумение с Украйна за заем в размер на около 5,5 милиарда долара за даване на тласък на изпадналата в затруднение икономика, съобщи АФП.

"Заемът, който трябва да бъде одобрен от ръководството и държавите членки на МВФ, зависи също така от условия като укрепването на независимостта на правосъдната система и борбата срещу корупцията", се казва в изявление на генералната директорка на фонда Кристалина Георгиева.

Според анализатори украинската икономика се възстановява с доста стабилно темпо. През 2017 г. обемът й нарасна с 2,5 на сто, през 2018 г. - с 3,3 процента. Доходите на украинците напоследък също растат, при все че ако си спомним колко дълбока бе рецесията и как протича либерализацията на газовите цени, положителният ефект засега не се усеща - ще го видим малко по-късно. Междувременно страната  успя видимо да намали разрива между бедни и богати и по равенство на доходите днес се нарежда сред първите страни в света.

Основното перо в украинската външна търговия са металите и зърното. Общо за деветте месеца на година Украйна е изнесла стоки и услуги на стойност 44,8 млрд. долара, а внесла на стойност 48,9 млрд. долара. Наскоро дeпyтaтитe глacyвaxa пpeмaxвaнeтo зaбpaнaтa зa пpoдaжбa нa зeмeдeлcĸи зeми зa пъpви път oт близo 20 гoдини. Дo oĸтoмвpи 2020 гoдинa зaбpaнaтa би тpябвaлo дa бъдe cвaлeнa. Πoддpъжницитe, ĸoитo иcĸaт дa пpeмaxнaт 20-гoдишния мopaтopиyм, ca нa мнeниe, чe тoвa щe oтĸлючи oгpoмeн инвecтициoнeн пoтeнциaл зa Уĸpaйнa, ĸoятo и бeз тoвa e eдин oт нaй-гoлeмитe изнocитeли нa зъpнo в cвeтa. Брюксел пoдĸpeпя плaнoвeтe нa пpaвитeлcтвoтo дa oтвopи пaзapa нa зeмя в Уĸpaйнa - xoд, ĸoйтo мoжe дa paзĸpиe oгpoмeн пoтeнциaл зa иĸoнoмиĸaтa. 

Европейският съюз е най-големият търговски партньор на Украйна. Това показват статистическите данни за деветте месеца на годината. Стокообменът между ЕС и нас възлиза почти на 34 млрд. долара (износ -15,597 млрд., внос - 18,323 млрд.), като обемът на продаденото украинско зърно възлиза на 6,834 млрд. долара
Вторият най-голям търговски партньор е Китай – $9,2 млрд. (износ - 2,568 млрд., внос - 6,597 млрд.). На трето място е Русия с  7,9 млрд. долара (износ - 2,453 млрд, внос – 5,416 млрд.).

През ноември Украйна подаде иск в Стокхолмския арбитраж с настояване да се преизчисли таксата за пренос на руски газ през последните години. Според Киев размерът ѝ е прекалено нисък, а претенциите са за около 12 млрд. долара. Украйна се надява по този начин да се компенсират загубите от очакваното спиране на преноса на газ за Европа в края на годината.

В Киев не вярват, че настоящият договор за транзит на руски газ за европейските потребители през Украйна ще бъде подновен, а причината е провалът на преговорите с посредничеството на Европейската комисия през октомври, както и довършването на газопровода "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море.

Facebook logo
Бъдете с нас и във