Банкеръ Daily

Свят

МВФ: Рано е да се говори за икономическите последствия от протестите в Казахстан

Специалистите от Международния валутен фонд (МВФ) считат, че е рано да се дава оценка на възможните икономически последствия от протестите в Казахстан. Това е казал говорителят на фонда.

"Засего е много рано да се правят коментари относно последствията от скорошните събития в Казахстан, но ние внимателно следим случващото се", е коментарът.

На 2 януари в няколко града в Казахстан се проведоха протести. След няколко дни те  прераснаха в масови безредици и нападения на служителите на реда в много градове в страната. Пострадали са хиляди човека, има и загинали. Президентът на страната Касим-Жомарт Токаев се обърна за помощ към Организацията на договора за колективна сигурност - военния съюз на страните в рамките на ОНД. Миротворците вече изпълняват задачите си в Казахстан.

По данни, представени от властите, сутринта на 7 януари конституционният ред е възстановен във всички региони на републиката. Най-сложна се запазва ситуацията в старата столица и най-голям град Алмати.

В Казахстан не е спирало производството на нефт и газ, намаление има в производството само в находището Тенге - ТВ.

Съществена роля за икономическия потенциал на Казахстан играят природните ресурси - страната е богата на въглища, нефт, природен газ, редица черни и цветни метали, злато, боксит. Казахстан е на трето място по уранови залежи в света. Значителните запаси от полезни изкопаеми привличат интереса на крупни чуждестранни компании. Държавата също полага големи усилия за привличане на чужди капитали в най-важните отрасли на икономиката. Съвместно с компаниите „Shel“, „Mobil“ и „Shevron“ се разработват проектите за транскаспийската система тръбопроводи.

В света, Казахстан заема 11-то място по запаси на нефт и 17-то място по запаси на газ. Около 80% от годишния износ на казахстански петрол се реализира в страните от Европейския съюз. Основен купувач на газ е Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във