Банкеръ Daily

Свят

МВФ призова Лондон да поиска удължаване на преходния период след Брексит

Великобритания би трябвало да поиска удължаване на преходния период след Брексит, за да намали несигурността в момент, когато световната икономика е ударена от пандемията от коронавирус, каза ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

Трудно е в действителност. Да не го правим по-трудно, каза Георгиева в коментар пред Би Би Си, излъчен днес.

Съветът ми е да се потърсят начини, по които този елемент на несигурност да бъде намален в интерес на всеки, на Великобритания, на ЕС, на целия свят, посочи тя.

Преговарящият за Брексит от името на ЕС Мишел Барние обяви вчера, че се връща на работа почти четири седмици, след като обяви, че се е заразил с Ковид-19. Барние публикува своя снимка с екипа си в офиса си в Брюксел и съобщи, че за днес подготвя видеоконференция с британския си колега Дейвид Фрост, който също бе в изолация с признаци на Ковид-19.

Предстои двете страни да обсъдят графика на преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания, която по-рано тази година напусна общността.

След избухването на световната епидемия от коронавирус преговорите бяха спрени.

През преходния период до края на годината, договорен между Брюксел и Лондон, на практика няма да се промени почти нищо. Ако двете страни не успеят да се договорят дотогава, има риск търговията да бъде затруднена от митнически задължения, по-щателни проверки на стоки и други препятствия.

Асоциацията на германските търговско-промишлени камари (Deutscher Industrie- und Handelskammertag, DIHK) отново отправи призив за удължаване на преходния период, което до момента Лондон отхвърля.

Според проучване на DIHK, 58 процента от фирмите се опасяват от влошаване на бизнес връзките с Великобритания тази година. Компаниите ще бъдат обременени и с непредвидим Брексит, освен с вредите от коронавируса, предупреди организацията на германските работодатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във