Банкеръ Daily

Свят

МВФ: Прехвърлете енергийните разходи към по-богатите потребители

МВФ призова европейските правителства да прехвърлят нарастващите енергийни разходи към по-богатите потребители, за да насърчат "пестенето на енергия" и преминаването към по-екологична енергия, съобщава "Файненшъл таймс".

Правителствата в цяла Европа се опитаха да защитят домакинствата от рязко нарастващите разходи с широк контрол на цените, намаляване на данъците и субсидии.

Оя Селасун, помощник-директор в европейския отдел на МВФ, посочи в блог публикация в сряда, че правителствата "трябва да позволят пълното увеличение на разходите за горива да премине към крайните потребители, за да насърчат спестяването на енергия и преминаването към изкопаеми горива"..

Въвеждането на облекчителни мерки в подкрепа на домакинствата с ниски доходи, които имат най-малко средства да се справят с рязко нарастващите цени на енергията, би трябвало да е приоритет, каза Селасун.

Политиките трябва да преминат от съществуващите широкообхватни мерки за подкрепа към целеви облекчения, добави представителят на МВФ, цитиран от БНР.

Съществуващите широкообхватни мерки за подкрепа не само забавят необходимото приспособяване към енергийния шок, те поддържат световното търсене на енергия и цените по-високи, отколкото биха били иначе, предупреди още МВФ.

В много страни разходите за борба с нарастващите цени на енергията ще надхвърлят 1,5 процента от икономическото производство тази година поради широкообхватни мерки за потискане на цените, прогнозират още от фонда. Пълното компенсиране на увеличението на разходите за живот за най-бедните 20 процента от домакинствата би струвало на правителствата средно 0,4 процента от брутния вътрешен продукт за 2022 г., докато компенсирането на най-бедните 40% от домакинствата би струвало 0,9% от БВП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във