Банкеръ Daily

Свят

МВФ предвижда ръст до 6% за икономиката на Сърбия през 2021 г.

Според оценката на Международния валутен фонд (МВФ), Сърбия ще постигне през 2021 година ръст от 6%, което е икономически скок, без аналог в историята на републиката.

Променената прогноза на МВФ е повишила и прогнозата за ръст на икономиката на Сърбия от 3.8% до 4.5% през 2022 година.“Аз съм горд и щастлив от тези резултати, а това означава, че от януари средната заплата ще стане над 600 евро.“

Според експертите на МВФ, Сърбия няма да надвиши оценката на външния дълг с повече от  60.3%,  а след това външният дълг ще започне да се понижава. По-рано БВП на страната бил в рамките между 33-34 млрд. евро, а през тази година ще премине 50 млрд. евро.

Въодушевен след обявяването на прогнозата, президентът на Сърбия Александър Вучич обяви  и своята още по-оптимистична оценка - "ние ще се опитаме да достигнем и ръст над 7%".

Сръбският лидер се похвали и с това, че икономиката на Сърбия е претърпяла най-малки загуби в Европа в резултат на пандемията от коронавирус, БВП е спаднал само с 0.8%, докато намалението средно в Европа е било 5 на сто. Средногодишният темп на повишение на инвестициите, влезли в сръбската икономика е около 10 процента.

Според шефа на Националната банка на Сърбия Йоргованка Табакович, БВП на страната след понижението през 2020 година заради пандемията с 1.5% ще се върне към растеж през 2021 година на нивото до 6 на сто. По думите й, златните резерви на Националната банка са се увеличили два пъти за осем години и вече са на стойност  11.4 млрд. евро. Външният дълг е намалял от 72.1% от БВП в края на 2016 година до 62.1% от БВП в края на първото тримесечие на 2020 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във