Банкеръ Daily

Свят

МВФ оцени загубите на Украйна от "Северен поток - 2" на 1.3 млрд. щ.д.

Годишната печалба, получавана от  Украйна от транзита на руски природен газ, ще намалее с повече от 1 млрд. долара след въвеждането  в експлоатация на газопровода "Северен поток - 2". Такава е оценката в публикувания доклад на Международния валутен фонд (МВФ).

В последните пет години Украйна е получавала от транзита на руски природен газ "средно малко над 2.5 млрд. долара годишно". "През 2021 година плащането за транзита, както се очаква, ще бъде примерно с 40% по-ниско, отколкото в предходните години. След въвеждането в експлоатация на "Северен поток - 2" обемът на газа, който ще преминава през Украйна, може още повече да се намали. При това прогнозата за доходите на Украйна от транзита ще е средно за около 1.2 млрд. долара годишно до 2024 года, когато изтича действието на сегашния договор с Русия за транзит на природен газ", отбелязват анализаторите на МВФ.

През декември 2019 година Москва и Киев се договориха за продължаване на транзита на руски природен  газ през украинска територия за периода от 2020 до 2024 година с възможност за удължаване на споразумението за още десет години. В рамките на този петгодишен договор за транзит, Украйна ще получи над 7 млрд. долара. Украинските власти изразяват опасения, че Русия може и да не продължи действието на договора за транзит на природен газ след пускането на "Северен поток - 2". От "Газпром" няколко пъти потвърждаваха своята готовност да продължат транзита на природен  газ през територията на Украйна и след 2024 година при условие, че това е икономически изгодно, а също така и при условието за нормално работно състояние на газотранспортната система на Украйна.

Строителството на "Северен поток - 2" напълно  завърши на 10 септември тази година

За да заработи газопроводът обаче трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор от Федералната мрежова агенция на Германия. Тя трябва да публикува проекта на решение до 8 януари 2022 година. Такава регистрация е нужна, за да има съответствие с нормите на Газовата директива на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във