Банкеръ Daily

Свят

Музиката на Стинг е за ума и сърцето на ценителите

На днешния ден през 1951 г. в Уолсенд, град-спътник на пристанищния английски град Нюкасъл, е роден английският музикант и актьор Гордън Матю Томас Съмнър (Gordon Matthew Thomas Sumner), известен като Стинг (Sting). Той е основен автор на песните, певец и басист на ню уейв групата „Полис“ от 1977 до 1984 година, след което започва самостоятелна кариера.

Стинг включва в своята музика елементи на рок, джаз, реге, класическа музика, ню ейдж и уърлдбийт. Той е безусловно култова фигура в съвременната музика. Творчеството му е интелектуално, а изпълненията – прецизни и изискани. Текстовете на песните му имат дълбок смисъл. Музиката на Стинг е богата храна за ума и сърцето на ценителите. Работи като учител по спорт и точно затова намира време за записи на албумите си.

Като самостоятелен музикант и член на „Полис“ получава 17 награди „Грами“, включително за песен на годината за „Every Breath You Take“, 3 награди „Брит“, по една награда „Златен глобус“ и „Еми“ и четири номинации за „Оскар“ за оригинална песен. Като член на „Полис“ е включен в Залата на славата на рокендрола и има звезда на Холивудската алея на славата за постиженията и приноса си в областта на музиката.

С „Полис“ Стинг става един от най-продаваните музиканти в света, като самостоятелно и с групата има продадени над 100 милиона записа.

В средата на 70-те години на ХХ век се появява триото „Полис“ (The Police). Основател на групата е барабанистът Стюарт Коплънд. В началото на 1977 г. той среща бас китариста Гордън Съмнър – Стинг. Третият участник е китаристът Хенри Падовани. Първата записана песен е Fall Out.

The Police имат извънредно успешна кариера, но в 1984 г. пътищата на тримата се разделят.

Стинг си сътрудничи с други музиканти в песни като „Money for Nothing“ с Дайър Стрейтс, „Rise & Fall“ с Крейг Дейвид, „All for Love“ с Брайън Адамс и Род Стюарт, и популяризира пред западната публика северноафриканския стил раи.

Едни от известните хитове на Стинг са песните „Поля от злато“ (Fields of Gold) и „Пустинна роза“ (Desert Rose).

През изминалите години сме виждали Стинг и в София, в НДК, през 1996 година. Той е пял и в Несебър (2006 г.), в София – стадион „Герена“ (2011 г.), в София – Арена Армеец (2017 г.) и в Пловдив, Античен театър (2018 г.).

Любопитно

Стинг живее в Ню Йорк заедно със съпругата си, актрисата Труди Стайлър (родена 1954 г.), и шестте си деца.

Стинг е много добър производител на вино, а вината му се ценят високо от водещите световни експерти.

По образование Стинг е учител по английски, две години е работил по специалността си в училище.

 

Псевдонимът

Съществуват много версии за това как се е появило името Стинг. Самият Стинг вече не помни точно как е станало това. Най-популярната история гласи, че още докато свирел в групата „Phoenix Jazzmen“, Стинг обличал раиран суичър в жълто и черно и всички казвали, че прилича на пчела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във